Acvacultura va beneficia de un sprijin financiar mai mare

on
Categories: Finantare, Internationale, Nationale, Stiri

Romania considera ca acvacultura trebuie sa beneficieze, in perioada urmatoare, de fonduri consistente si de cresterea intensitatii sprijinului pentru astfel de proiecte. Ministrul agriculturii, Petre Daea, a discutat aceasta propunere cu Karmenu Vella, comisarul european responsabil pentru Mediu, Afaceri Maritime si Pescuit.

Ministrul agriculturii s-a intalnit cu Karmenu Vella, care a venit insotit de o delegatie, printre care s-au aflat si oficiali ai Reprezentantei Comisiei Europene in Romania. Din partea MADR, au fost prezenti la intalnire secretarul de stat Alexandru Potor, Nicolar Dimulescu – Director General Presedinte ANPA, dar si directori si experti din cadrul directiilor de specialitate ai MADR.

In cadrul intalnirii, s-au abordat subiecte privitoare la pescuitul sustenabil in Marea Neagra – prioritatile pentru 2018, obiectivele Romaniei pentru viitoarea Politica Comuna in domeniul pescuitului, aspectele privind sistemul de control al pescuitului si implementarea Planului de Actiune pentru reformarea acestui sistem, precum si implementarea FEPAM post 2020 – elemente de pozitie ale Romaniei.

Ministrul agriculturii a enumerat cateva dintre prioritatile Romaniei pentru 2018. Printre acestea se numara atragerea celorlalte state riverane Marii Negre in activitatile comune de inspectie, control si supraveghere, continuarea misiunilor comune de inspectie si control Romania-Bulgaria, respectarea nivelului de cote alocate, pe specii, evaluarea stocurilor in colaborare cu Institutul de Cercetare-Dezvoltare Marina “Grigore Antipa” Constanta, actiuni permanente de inspectie, control si supraveghere.

Pe langa acestea, ministrul Petre Daea a mentionat ca printre obiectivele Romaniei pentru viitoarea Politica Comuna din domeniul Pescuitului se regasesc modernizarea si cresterea capacitatii flotei de pescuit la Marea Neagra.

Acvacultura trebuie sa beneficieze de fonduri

Comisarul Vella a afirmat ca una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta Uniunea Europeana este acvacultura. Acest lucru se intampla deoarece se importa 60% din pestele aflat pe piata, 32% provine din pescuit si doar 8% din acvacultura. In acest sens, expertii europeni au realizat un studiu privind alimentele care provin din mari si oceane pentru Europa. Studiul a aratat ca trebuie sa avem mai putin peste pescuit si mai mult din acvacultura. Comisarul si-a manifestat, in acest sens, aprecierea fata de pozitia Romaniei in ceea ce priveste dezvoltarea acvaculturii, tinand sa reitereze sprijinul sau.

Romania considera ca in urmatoarea perioada, ar fi necesar ca acvacultura sa beneficieze de fonduri consistente si de cresterea intensitatii sprijinului pentru astfel de proiecte.

Cateva tari din UE, printre care si Romania, se confrunta cu probleme sensibile privind pasarile ihtiofage – cormoranii. Comisarul European a precizat ca exista directiva habitate si pasari care protejeaza aceste animale, dar in general, directivele permit derogari, astfel ca tarile membre sa poata revizui planurile lor de management pentru cormorani si sa poata lua masuri pentru a asigura viabilitatea fermelor piscicole din zonele respective.

Pozitia Romaniei

In cadrul intalnirii s-a discutat si despre elementele de pozitie ale Romaniei pentru sectorul de pescuit si acvacultura in ceea ce priveste cadrul financiar miltianual post 2020. In acest context, ministrul Daea a precizat ca solicitam asigurarea aceluiasi nivel de finantare acordat in actuala peroada de programare, dorim cresterea valorii adaugate in sector prin utilizarea fondurilor europene si simplificarea procedurilor privind implementarea tehnica si financiara a acestora.

Aomisarul a tinut sa faca asigurari cum ca exista deschidere din partea Comisiei Europene pentru valorificarea oportunitatilor pe care Marea Neagra le ofera. Astfel, se doreste imbunatatirea stocului, protejarea mediului si promovarea cresterii albastre – dezvoltarea durabila a intregului sector marin si maritim. Se lucreaza la un plan multianual de management, cu privire la calcan, care va viza toate tarile riverane.

In ceea ce priveste implementarea unei agende comune maritime a Marii Negre, va avea loc la Burgas o intalnire la care sunt convocati toti ministrii din UE. Privitor la programul operational, Comisarul a admirat progresele pe care Romania le-a realizat si a indemnat la mentinerea dinamicii acestui sector.

Romania va gazdui cea de-a 42-a Sesiune Anuala a GFCM in luna octombrie a anului 2018, motiv pentru care comisarul Vella a felicitat tara noastra.

 

Sursa