Legea privind sprijinul cuplat pentru animale primeste o noua regula. Crescatorii de animale care solicita sprijinul cuplat (SCZ) au dreptul la plata aceasta chiar daca au pierdut unul dintre animalele deja declarate in cererea unica pe care au depus-o la APIA. Pentru aceasta, insa, trebuie sa tina cont de conditiile din lege.
Crescatorii de animale pot beneficia de plata sprijinului cuplat, chiar daca le-a decedat un animal din ferma, pentru care au cerut deja sprijinul cuplat de la APIA. In acest sens, au fost aduse modificari in criteriile de eligibilitate pentru schemele de plata din agricultura. Potrivit acestor modificari, animalul decedat trebuie inlocuit cu un alt animal, intr-un anumit termen.
Articolul 78.2, Ordinul 38 privind modificarea Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 619/2015 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, conditiilor specifice si a modului de implementare a schemelor de plati, publicat in Monitorul Oficial in 19 februarie 2018, spune ca “Animalul solicitat in cererea unica de plata pentru SCZ supus unei circumstante naturale, care se notifica la APIA in maximum 10 zile lucratoare de la data evenimentului, poate fi inlocuit cu alt animal, existent in exploatatia cu cod ANSVSA pana la data notificarii, fara pierderea dreptului la plata sprijinului.”
Conditii pentru sprijinul cuplat pentru animale
Animalul decedat trebuie inlocuit pana la data notificarii facute catre APIA. Exista cateva conditii pe care trebuie sa le respecte beneficiarii acestui sprijin.
- Beneficiarul sa nu fi fost informat de APIA in privinta unei neconformitati din cererea unica de plata.
- Beneficiarul sa nu fi fost informat cu privire la intentia APIA de a efectua un control la fata locului.
- Animalul, care inlocuieste animalul cu circumstanta naturala, trebuie sa indeplineasca toate conditiile de acordare a sprijinului cuplat la data notificarii catre APIA a cazului de circumstanta naturala.
- Beneficiarul trebuie sa depuna documentatia specifica pentru animalul care inlocuieste animalul cu circumstanta naturala.
In cazul in care solicitantul depaseste termenul de 10 zile lucratoare, Instiintarea depusa la APIA nu va fi luata in considerare. Circumstanta naturala produsa dupa termenul limita de retinere nu influenteaza acordarea ajutoarelor nationale tranzitorii si a sprijinului cuplat, astfel ca in acest caz, nu este necesara instiintarea circumstantei.
Cand se accepta cazurile de circumstanta naturala
Conform legislatiei europene in vigoare, APIA accepta drept cazuri de circumstanta naturala anumite situatii care nu sunt din cauza solicitantului, si anume:
- Moartea unui animal ca urmare a unei boli. In acest caz, trebuie depuse documentele care atesta cazul de circumstanta naturala, impreuna cu dosarul cererii unice de plata – declaratia privind sectorul zootehnic sunt formularul declarare eveniment (F3) si alt document emis de ANSVSA/DSVSA din care sa reiasa boala care a cauzat moartea animalului.
- Moartea unui animal, ca urmare a unui accident pentru care beneficiarul nu poate fi considerat raspunzator. In acest caz, se accepta in baza procesului verbal de constatare, emis de institutia abilitata sa constate accidentul, din care sa reiasa ca solicitantul nu este vinovat de accident.
- Sacrificarea de necesitate a unui animal din cauze pentru care solicitantul nu poate fi considerat responsabil:
- ca urmare a depistarii, de catre medicul veterinar, a unei afectiuni ce nu a putut fi remediata prin tratament. Se accepta in baza documentului sanitar-veterinar care sa certifice boala si a formularului de miscare F2.
- ca urmare a unui accident. Se accepta in baza documentului sanitar-veterinar care sa ceritifce motivul sacrificarii si a formularului de miscare F2.
- Moartea animalului solicitat in cerere, cauzata de imposibilitatea de a fata, se poate accepta in baza documentului sanitar-veterinar si a formularului declarare eveniment F3.
Cazurile de circumstanta naturala trebuie sa fie aduse la cunostinta Centrului judetean sau Centrului local APIA, de catre fermier, in scris, printr-o Instiintare. Aceasta poate fi depusa in termen de 10 zile lucratoare de la producerea evenimentului. Formularul Instiintari se gaseste la APIA.