Agrohub
Subventie APIA pierduta din cauza oilor

Subventie APIA pierduta din cauza oilor

Un fermier din judetul Covasna a pierdut sprijinul cuplat pentru lucerna, in valoare de aproximativ 10.000 de euro. Acest lucru s-a intamplat dupa ce o turma de oi i-a mancat lucerna de pe o parcela, iar pe alte doua parcele, lucerna nu a rasarit corespunzator. Ca urmare, APIA l-a sanctionat pentru supradeclarare si l-a exclus de la plata.

In cererea unica de plata pentru Campania 2017, fermierul din Covasna a declarat o suprafata de 30,87 ha cultivata cu lucerna si a solicitat sprijinul cuplat pentru aceasta cultura. Pentru anul 2017, inca nu a fost stabilita de catre APIA valoarea pe hectar a acestui sprijin. Pentru Campania 2016, fermierii au beneficiat de un sprijin cuplat la lucerna in valoare de 341,65 euro/ha. Daca s-ar oferi acelasi cuantum sau unul apropiat pentru acest an, fermierul ar pierde aproximativ 10.000 de euro.

“Am avut control pe teren, dupa care s-a constatat ca 3 parcele nu sunt conforme. Parcela 3 (semanata in 2017) nu a avut densitatea ceruta, parcela 40 (semanata in 2017) a fost pascuta de oi dupa rasarire. In anii anteriori am depus plangere in cazuri similare la primarie, dar nu am obtinut nimic in afara de ura oierilor, ca urmare in 2017 nu am sesizat. Iar parcela 71 (semanata de 3 sau 4 ani) nu a avut densitatea ceruta. In total, ne-au taiat 5,79 ha”, a declarat fermierul.

Desi fermierul a sperat ca va incasa sprijinul cuplat la lucerna pentru suprafata care era eligibila, APIA a constatat ca este vorba despre supradeclarare si i-a calculat sanctiunea. Acest lucru s-a intamplat dupa ce APIA a scazut 5,79 ha din cele 30,87 ha declarate in cerere, ceea ce a rezultat ca fiind 25,08 ha cultivate cu lucerna. APIA a calculat procentul de sanctionare din suprafata determinata, nu din cea declarata de fermier in cerere.

Cum a fost realizat calculul de catre APIA

Suprafata declarata = 30,87 ha

Suprafata determinata = 25,08 ha

Diferenta=5,79 ha

%neconformitati = 5,79/25,08*100 = 23,09%

Procentul depaseste 20%, lucru ce duce la excluderea de la plata. Conform spuselor APIA, acest algoritm de calcul a fost transpus in legislatia nationala, din regulamentele europene.

Sanctiuni administrative aplicabile in caz de supradeclarare din Regulamentul (UE) 640/2014: Daca, in ceea ce priveste o grupa de culturi, suprafata declarata in cadrul oricaror scheme de ajutoare sau masuri de sprijin pe suprafata depaseste suprafata determinata, ajutorul se calculeaza pe baza suprafetei determinate, din care se scade dublul diferentei constatate, daca aceasta diferenta depaseste 3% sau doua hectare, dar nu depaseste 20% din suprafata determinata.

Dupa cum rezulta din calculul APIA, in cazul fermierului din Covasna, a fost depasit procentul de 20%.

Conform Regulamentului UE 640/2014, in cazul in care diferenta depaseste 20% din suprafata determinata, nu se acorda niciun ajutor sau sprijin pe suprafata pentru grupa de culturi in cauza. Astfel, APIA l-a exclus pe fermier de la plata sprijinului cuplat pentru lucerna.

Fermierul se intreaba de ce procentul este calculat din suprafata totala si nu din suprafata initiala, intrucat suprafata totala declarata initial reprezinta 100%, astfel ca suprafata pentru care ar trebui calculat procentul penalizarii este de 94,67%. “Sunt revoltat sa pierd din nou un drept care mi se cuvine si nici macar nu e vina mea”, a declarat fermierul.

 

Sursa

Adauga comentariu

Marketing Online

Marketing si Promovare Online