Organizatiile reprezentative din sectorul agroalimentar pot obtine finantare pentru programe de informare si promovare. Comisia Europeana a adoptat pentru anul 2018 Programul de lucru cu privire la actiunile de informare si promovare ale produselor agricole care sunt puse in aplicare pe piata interna si in tarile terte. Acest program prevede lista temelor prioritare, bugetele aferent si actiunile care pot fi puse in aplicare.
Scopul programului adoptat de catre Comisia Europeana este acela de a creste numarul de activitati destinate tarilor terte, in care exista un foarte mare potential de dezvoltare. Un alt scop al acestui program este acela de a informa consumatorii de pe piata interna cu privire la standardele ridicate ale produselor UE, precum si la diversele sisteme si etichete ale UE in ceea ce priveste calitatea. Aici sunt incluse: denumirea de origine protejata – DOP, indicatia geografica protejata – IGP si specialitatea traditionala garantata – STG.
Bugetul alocat pentru aceasta finantare
Suma alocata pentru programele de promovare eligibile pentru cofinantarea UE pentru anul 2018 este de 179,1 milioane de euro. Aceasta suma este cu 37,1 milioane euro mai mare fata de cea alocata in bugetul pentru 2017. Campania 2018 vine cu o noutate, care consta in programele de informare si promovare de pe piata UE. Aceste programe sunt menite sa evidentieze aspectul durabil al productiei de carne de oaie si capra, intrucat acesta este considerat ca fiind cel mai extins sistem de productie animaliera si joaca un rol important in protejarea naturii si mentinerea biodiversitatii.
Pentru sectorul carnii de ovine si caprine, s-a alocat un buget de 6 milioane de euro. Din aceasta suma, 2 milioane de euro sunt alocate programelor simple, in timp ce restul de 4 milioane de euro sunt destinate programelor multinationale.
Asadar, cei care solicita finantare pot propune doua tipuri de programe: programe simple si programe multinationale. Programele simple pot fi depuse de una sau mai multe organizatii ale aceleiasi tari din Uniunea Europeana. Programele multinationale trebuie sa provina de la minim doua organizatii nationale din cel putin doua state membre ale UE sau din una sau mai multe organizatii europene.
Pot depune programe organizatiile profesionale si interprofesionale ale sectorului, care sunt reprezentative la nivel national, de catre grupuri si organizatii de producatori, dar si de catre organisme din sectorul agroalimentar ale caror obiective tin de activitatile de promovare.
Conditii pentru finantare
Exista si conditii pentru a putea beneficia de sprijin financiar de la Uniunea Europeana. In acest sens, organizatiile din statele membre sunt nevoite sa realizeze un program in acest domeniu, care sa includa actiuni de informare si promovare.
Grupurile si organizatiile de producatori pot elabora proiecte de propuneri, pe care apoi sa le depuna la Comisia Europeana. Toate proiectele depuse vor fi evaluate de catre experti independenti.
Accesul organizatiilor de producatori la aceste programe este facilitat de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin informare. In data de 9 februarie 2018, la ora 10:00, la MADR va avea loc o intalnire intre reprezentantii Comisiei Europene si reprezentantii asociatiilor reprezentative din sectorul agroalimentar.
Cei care doresc sa aplice pentru aceste programe sau sa afle mai multe informatii, pot intra pe site-ul MADR.