Jonglarea vacilor pentru obtinerea subventiilor

on
Categories: Finantare, Nationale, Stiri, Zootehnie

Unii crescatori de bovine au descoperit o metoda prin care sa jongleze cu vacile, in scopul de a obtine cea mai mare subventie. Astfel, vacile de lapte care nu mai pot fi folosite pentru muls sunt trecute ca vaci care ofera performante in sectorul carnii. Aceasta metoda de mutare a vacilor are insa doua probleme. In primul rand, are nevoie de semnatura Ministerului Agriculturii, al ministrului Petre Daea. A doua problema este ca aceasta metoda contravine regulamentelor europene. Pe langa cele doua probleme, aceasta metoda pune in pericol sprijinul cuplat pentru toti fermierii, atat aceia cu vaci de lapte, cat si aceia cu vaci de carne.

Sprijinul cuplat este o subventie tentanta pentru crescatorii de vaci de lapte, dar si pentru crescatorii de vaci de carne. Aceasta subventei este foarte generoasa, astfel ca unii crescatori s-au gandit sa treaca vacile de lapte in categoria vacilor de carne.

Ministerul Agriculturii a primit o adresa oficiala cu propuneri pentru politicile de subventie. In aceasta adresa, Asociatia Crescatorilor de Vaci – Baltata Romaneasca Tip Simmental – cea care detine Registrele Genealogice pentru aceasta rasa, a solicitat ca o bovina sa poata fi transferata de la o linie la alta. De exemplu, daca a fost, ca genetica, vaca de lapte de la fatare si pana in prezent, sa poate ulterior fi trecuta ca vaca de carne. Aceasta trecere poate fi facuta doar pentru vacile din rasa Baltata Romaneasca, in cazul careia subventiile APIA prevad in legislatie existenta unei linii de lapte si a unei linii de carne.

Linia genetica a vacilor ar fi decisa de fermier

Se cere ca fermierul sa decida daca vitelul proaspat fatat, din vacile de lapte Baltata Romaneasca, indeplineste genetica pentru a fi inscris in linia de lapte sau cea de carne. Aceasta cerere a asociatiei este surprinzatoare, intrucat asociatia primeste subventie de la bugetul de stat, pentru a derula programe de ameliorare menite sa creasca performanta vacilor provenind din aceasta rasa. Prin trecerea unei vaci de productie de la linia de lapte la cea de carne sunt, practic, omise caracteristicile genetice ale vacii.

Metoda incalca regulamentele europene

Se considera ca decizia de a permite aceasta jonglare pune in pericol intreaga schema de sprijin cuplat de care beneficiaza toti crescatorii de animale. Aceasta metoda incalca regulamentele europene. Cererea este considerata abuziva, intrucat “faptul ca vaca beneficiaza de SCZ lapte face ca vitelul de la acea vaca sa nu poata beneficia de SCZ carne, lucru logic. Si ei solicita ca si vaca dupa ce nu mai corespunde pentru productia de lapte sa poata fi “aruncata” la SCZ carne”, spun sursele.

Pe langa incalcarea unui Regulament European, aceasta mutare a bovinelor de la o linie la alta, incalca si prevederile a doua alte Regulamente. Este vorba despre:

  • Regulamentul (UE) nr. 641/2014 al Comisiei din 16 iunie 2014 de stabilire a normelor de punere in aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului Eruopean si al Consiliului de stabilire a unor norme privind platile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin in cadrul politicii Agricole comune – care prevede obligativitatea identificarii si inregistrarii animalelor o singura data, cerinta singulara fiind extinsa si la sprijinul pe care il poate accesa proprietarul animalelor din speciile bovina, ovina sau caprina.
  • Regulamentul (UE) 2017/2393 al Parlamentului European si al Consiliului din 13 decembrie 2017 – care prevede ca sprijinul cuplat devine o schema de limitare a productiei care ia forma unei plati anuale bazate pe suprafete si productii fixe sau pe un numar fix de animale, si respect plafoanele financiare care trebuie stabilite de statele membre pentru fiecare masura si notificate Comisiei.

Pentru anul de cerere 2017, sprijinul cuplat pentru vaci a fost stabilit de APIA, in felul urmator:

  • Vaca de lapte – Sprijin cuplat (SCZ) – 442,0574 euro/cap de animal, echivalentul a 2.033,2577 lei/cap de animal;
  • Vaca de carne si metisi – SCZ – 519,9658 euro/cap de animal, echivalentul a 2.391,4786 lei/cap de animal.

 

Sursa