Noi reguli pentru plata primita de catre crescatorii de animale. Conform spuselor unui consilier ai Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), crescatorii de bovine, ovine si caprine care nu au reusit in ianuarie 2018 sa-si ridice de la primarii atestatele de producatori, nu vor beneficia de un ajutor de stat. Insa vina pentru acest lucru nu o poarta fermierii. Chiar daca fermierii s-ar fi prezentat la timp pentru a ridica inscrisurile respective, nu ar fi reusit, deoarece primariile au primit atestatele necesare doar in februarie.
Dan Morosanu, consilier APIA Bacau, a afirmat ca: “Primele atestate de producator au fost distribuite catre primariile din tara, dupa data de 1 februarie 2018, fapt care a avut drept consecinta neeliberarea de atestate in luna ianuarie 2018. In aceste conditii toti crescatorii de bovine, ovine si caprine, beneficiari ai prevederilor HG 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat in sectorul cresterii animalelor, care trebuiau sa dobandeasca atestate in luna ianuarie 2018, valabilitatea atestatelor vechi eliberate in luna ianuarie 2017 expirand, nu vor putea fi acceptati la plata.”.
Din cate se pare, nimeni nu va raspunde pentru situatia creata. In schimb, fermierii crescatori de animale nu vor incasa ajutorul de stat pentru ianuarie 2018, cu toate ca ar fi avut dreptul sa beneficieze de acest ajutor.
Ce fel de ajutor de stat este acesta?
Prin Hotararea Guvernului nr. 1.179/2014 s-a instituit o schema de ajutor de stat in sectorul cresterii animalelor, valabila pentru perioada 2015-2020. Valoarea maxima a acestei scheme de ajutor este de 759,25 milioane de lei.
Scopul acestei Hotarari de Guvern este acela de a institui o schema de ajutor de stat care are ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente intocmirii si mentinerii registrului genealogic, precum si costurile aferente testelor realizate pentru a determina calitatea genetica sau randamentul genetic al septelului, cu exceptia controalelor efectuate de proprietarul septelului sau a controalelor de rutina cu privire la calitatea laptelui.
Acest ajutor de stat le este oferit crescatorilor de animale, membrilor in asociatii, in functie de cateva conditii. Acestea sunt:
- Ajutor de pana la 100% din costurile administrative aferente intocmirii si mentinerii registrelor genealogice;
- Ajutor de pana la 70% din costurile aferente testelor efectuate pe terti sau in numele unor terti pentru determinarea calitatii genetice sau a randamentului genetic al septelului, cu exceptia controalelor efectuate de proprietarul septelului si a controalelor de rutina cu privire la calitatea laptelui.
Decontul pentru serviciile mentionate este depus lunar la APIA. Acest ajutor de stat este conditionat de existenta atestatului de producator, pentru fermierii persoane fizice. In continuare, consilierul APIA a explicat urmatoarele: “In conditiile in care, pentru decontul pe luna ianuarie, asociatia crescatorilor de taurine, de exemplu, nu poate sa-mi ataseze pentru beneficiari, fermieri, atestatele de producator, acei fermieri nu pot beneficia de sprijinul respectiv.”.
Atestatul de producator este valabil pe o perioada de 5 ani de la data la care a fost emis. Acest atestat de producator contine o fila distincta pentru fiecare an. Trebuie completat anual, cu datele din registrul agricol si se vizeaza prin aplicarea stampilei si a semnaturii comunei, orasului, municipiului, sau sectorului municipiului Bucuresti, in functie de caz.