100.000 dolari de la MADR pentru FIDA

on
Categories: Internationale, Nationale, Stiri

Joi, 8 februarie 2018, Ministerul Agriculturii a publicat un proiect de Hotarare privind contributia voluntara a Romaniei la reconstituirea resurselor financiare ale Fondului International pentru Dezvoltare Agricola pentru anul 2018. Suma pe care o ofera Romania in acest scop este de 100.000 dolari SUA.

Fondul International pentru Dezvoltare Agricola este o institutie specializata a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU). FIDA are ca principal obiect de activitate mobilizarea resurselor financiare destinate dezvoltarii agriculturii. De asemenea, serveste ca centru pentru dezvoltarea agriculturii si industriei alimentare in statele membre ale FIDA. Acest Fond a fost infiintat printr-un acord adoptat in 1976 si a intrat in vigoare in noiembrie 1977.

Exista, in principal, trei modalitati prin care sunt constituite resursele financiare ale FIDA:

  • contributia statelor membre – aceasta modalitate poarta denumirea de reconstituire;
  • veniturile provenite din imprumuturi;

In componenta FIDA intra aproximativ 166 state membre si sunt impartite in trei categorii:

  • Categoria I – state dezvoltate
  • Categoria II – state exportatoare de petrol
  • Categoria III – state in curs de dezvoltare

Romania stat membru si contributor FIDA

Romania este stat membru FIDA si este considerata ca fiind stat in curs de dezvoltare, astfel ca este incadrata in Categoria III. Romania este stat membru fondator al FIDA, prin semnarea la 22 martie 1977, respectiv ratificarea prin Decretul 390/1977 a Acordului privind crearea FIDA. De-a lungul timpului, Romania a participat voluntar cu contributii la FIDA, in felul urmator:

  • 2002 si 2003 – 50.000 USD, conform Hotararii Guvernului nr. 175/1996
  • 2004 si 2005 – 100.000 USD, conform Hotararii Guvernului nr. 1460/2002
  • 2008 si 2009 – 100.000 USD, conform Hotararii Guvernului nr. 1410/2006

Romania aproba participarea la reconstituirea fondurilor FIDA 2018 prin Memorandumul nr. 277144 din data de 7.02.2017, cu suma de 100.000 dolari SUA. Suma va fi oferita in doua transe egale.

Contributia Romaniei la FIDA este importanta, datorita importantei agriculturii si securitatii alimentare in cadrul agendei internationale, precum si performanta in crestere a FIDA in arii cheie, printre care se numara eficienta si durabilitatea proiectelor programelor sale.

Indeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabila

Pentru a duce Obiectivele de Dezvoltare Durabila la indeplinire, este necesar ca toate statele membre sa se implice si sa contribuie. Prin demersul sau de aderare la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, Romania isi poate demonstra implicit, prin contributia voluntara, capacitatea si posibilitatea de a participa la guvernanta economica regionala si globala.

Pe parcursul pregatirii Presedintiei rotative a Consiliului UE, contributiile de acest gen denota dorinta si capacitatea statului respectiv de angrenare in mecanismul de rezolvare a aspectelor deficitare care se regasesc in statele beneficiare ale programelor de sprijin pe care le ofera Organismele ONU. Astfel, Romania are ocazia de a participa activ la luarea deciziilor in cadrul FIDA si poate sa isi promoveze interesele nationale in cadrul unui sistem de cooperare regionala.

Algoritmul de calcul privind repartizarea numarului de voturi aferent fiecarui stat membru tine cont si de contributiile voluntare. Astfel, participarea Romaniei la prezenta reconstituire a fondurilor va contribui la sporirea profilului de tara al Romaniei prin alocarea unui numar mai mare de voturi.

Ministerul Agriculturii argumenteaza participarea Romaniei la reconstituirea resurselor financiare ale Fondului International pentru Dezvoltarea Agricola, spunand ca astfel, tara noastra isi va demonstra capacitatea de a participa la guvernanta economica regionala si globala.

 

Sursa