Schimbari la plata subventiilor pentru fermierii romani

on
Categories: Finantare, Internationale, Nationale, Stiri

Fermierii romani vor fi supusi unei noi variante pentru plata subventiilor. Conform declaratiilor unui inalt oficial de la Bruxelles, sumele pe care fermierii le primesc in conturi din partea APIA for suferi modificari majore.

Gunther Oettinger, Comisarul european responsabil pentru Buget si resurse umane, a aratat ca la nivelul Comisiei Europene, autoritatile au in plan “sa reduca valoarea fondurilor de coeziune si pentru agricultura cu 5-10% in noul buget multianual.” Asadar, exista deja variante in ceea ce priveste reducerile din sectorul agricol. Dupa cum se pare, propunerea de egalizare a platilor directe nu pare sa aiba sanse prea mari de reusita. Astfel, este de asteptat sa apara scaderi la nivelul subventiilor din fiecare stat UE, inclusiv Romania.

Comisarul a vorbit despre aceste lucruri in cadrul unui interviu acordat Welt am Sonntag, citat de EurActiv.ro. In cadrul interviului, Comisarul a explicat faptul ca autoritatile de la Bruxelles se gandesc la introducerea platilor directe descrescatoare. Acest lucru inseamna ca un fermier nu va mai primi aceeasi suma pentru fiecare hectar pe care il detine.

In luna mai, Comisia Europeana este asteptata cu propuneri concrete in ceea ce priveste viitorul cadru financiar. In comparatie cu bugetul actual, viitorul cadru financiar va suferi modificari, intrucat Marea Britanie era al patrulea contributor net la bugetul Uniunii Europene.

Agricultura si fondurile de coeziune primesc aproape trei sferturi din bugetul total al Uniunii Europene.

Schimbari la plata subventiilor

Maria Heubuch (Verzi), membra a Comisiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din Parlamentul European, considera ca aplicarea platilor directe descrescatoare este o masura buna. Sistemul actual favorizeaza exploatatiile mari. Conform spuselor lui Heubuch, este necesar ca fermele mici si mijlocii sa beneficieze de sustinere.

Comisia Europeana a cerut tarilor membre, inclusiv Romaniei, sa transmita la Bruxelles pozitia lor in ceea ce priveste Viitorul sectorului alimentar si al agriculturii.

In 11 ianuarie 2018, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, au avut loc doua dezbateri pe marginea textului Comunicarii Comisiei Europene privind viitorul sectorului alimentar si al agriculturii. Acestea au fost mediate de catre Ministrul Agriculturii, Petre Daea, si de catre secretarul de stat Alexandru Potor.

Comunicarea Comisiei Europene

In data de 29 noiembrie 2017, Comisia Europeana a publicat Comunicarea care va sta la baza dezbaterilor la nivelul institutiilor europene si la nivelul statelor membre. In cadrul acestei Comunicari, s-au mentionat anumite propuneri pentru statele membre, in ceea ce priveste PAC.

Se doreste asumarea de catre statele membre a unor responsabilitati crescute in ceea ce priveste alegerea modului in care isi vor investi finantarea din cadrul PAC si destinatia acesteia, in scopul indeplinirii obiectivelor comune. Sprijinul pentru fermieri se va acorda, in continuare, printr-un sistem de plati directe. Printre propunerile din Comunicare, se numara:

  • Incurajarea utilizarii unor tehnologii moderne in scopul sprijinirii fermierilor pe teren si sporirea transparentei si a certitudinii pe piata;
  • Stimulente mai eficiente acordate in scopul de a incuraja tinerii sa inceapa o activitate agricola;
  • Crearea la nivelul UE a unei platforme privind gestionarea riscurilor si identificarea modalitatilor optime de a ajuta fermierii sa faca fata nesigurantei in ceea ce priveste clima, volatilitatea pietei si alte riscuri.

 

Sursa