Romania incearca sa aduca inapoi fermierii romani

on
Categories: Nationale, Stiri

Plecarea oamenilor in tari straine pentru a munci afecteaza economia tarii in toate departamentele sale, iar fermierii romani nu fac exceptie. Din acest motiv, guvernul depune eforturi pentru a-i incuraja sa se intoarca.

Insa cum ar accepta cineva sa se intoarca in Romania, cand au plecat cu un motiv? In plus, este clar ca in ceea ce priveste fermierii romani, acestia au conditii de lucru mult mai bune in alte tari. De la tehnologiile folosite, pana la legislatii, peste tot este incurajata agricultura.

Cum vrea Romania sa aduca inapoi fermierii romani?

Se pune accent pe reintegrarea sociala si oferirea de facilitati pentru fermierii romani care hotarasc sa investeasca in agricultura locala. Acestea nu sunt toate beneficiile pe care le vor avea cei care aleg sa se intoarca in tara. Autoritatile planuiesc o strategie de valorificare a productiei fermierilor, dar si beneficii speciale pentru fermierii romani varstnici.

De asemenea, secretarul de stat Claudiu Sorin Rosu Mares vrea sa se realizeze o scolarizare eficienta si profesionala a fermierilor in acest domeniu. Discutiile pe aceasta tema sunt deocamdata doar in stadiul de idei.

Acestea sunt insa dezbatute de autoritati importante ale statului. Printre acestea se numara Directia pentru Agricultura Judeteana Suceava, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Oficiul Judetean pentru Finantarea Investitiilor Rurale, Agentia Nationala a Zonei Montane si Institutul de Cercetari Economise Si Sociale.

Discutia a avut loc in cadrul Targului national de agricultura si industrie alimentara „Agro Expo Bucovina”, organizat in perioada 28-31 martie la Suceava. In cadrul acestui targ au participat si procesatori, agricultori, fermieri si reprezentanti de asociatii.

Agricultura din tara noastra a cunoscut scaderi dramatice in profit si eficienta. Acest lucru s-a intamplat in special din cauza exodului cauzat de fermierii romani care au plecat. Probabil ca va mai dura ceva timp totusi pana cand deciziile vor fi discutate la nivel legislativ.