Piețele din România au fost supuse controalelor

on
Categories: Nationale, Stiri

La nivel național, piețele sunt verificate de către inspectorii MADR și ai Direcțiilor Agricole Județene. Se verifică modul în care se respectă prevederile Legii nr. 145/2004 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol.

În cadrul acestei acțiuni, s-au verificat 185 piețe agroalimentare, 82 depozite en-gros de fructe și legume, precum și 2920 operatori economici, dintre care 1650 persoane fizice și 1270 persoane juridice. S-au prelevat 28 de probe din speciile: mere, cartofi, castraveți, roșii, ardei, pătrunjel, salată verde, ridichi, dovlecei, ciuperci, căpșuni, lămâi și altele.

Au fost retrase toate atestatele de producător care prezentau suspiciuni privind calitatea de producător sau cantitatea de legume posibil de obținut în raport cu suprafețele cultivate. Acestea vor fi verificate de către DAJ-urile primăriilor emitente.

Printre aspectele importante vizate de aceste controale se numără:

  • Depistarea și sancționarea fenomenului de substituire a fructelor și legumelor autohtone cu cele provenite din import sau din comerț intracomunitar.
  • Asigurarea unui spațiu distinct și semnalizat vizibil pentru producătorii agricoli autohtoni, persoane fizice sau producători agricoli organizați conform OUG 44/2008.
  • Etichetarea corectă a produselor de tip fructe și legume care sunt expuse la comercializare. Etichetarea trebuie să indice locul de producție, denumirea cultivatorului, data recoltării și prețul. Astfel se distinge producția autohtonă de cea provenită din import sau din spațiul intracomunitar.
  • Trasabilitatea loturilor de fructe și legume provenite din import sau din comerț intracomunitar prin indicarea corectă pe documentele însoțitoare ale țării de origine (facturi fiscale)
  • Prelevarea de probe de către reprezentanții Autorității Naționale Fitosanitare pentru efectuarea de analize privind nivelul reziduurilor de pesticide din majoritatea speciilor expuse în această perioadă de comercializare.

Constatări efectuate în urma acțiunilor de control din piețele din România

În urma controalelor efectuate în piețele din România, s-au constatat următoarele lucruri:

  • Piețele agroalimentare din țară le oferă consumatorilor o varietate de legume de sezon proaspete: salată, ceapă și usturoi verde, spanac, ridichi, verdețuri (mărar, pătrunjel, leuștean), rădăcinoase, castraveți, cartofi, ceapă uscată, mere, nuci și alte produse de la fermierii autohtoni.
  • Produsele autohtone se deosebesc prin calitate și prospețime de loturile de legume și fructe din import sau comerț intracomunitar, care prezintă în marea lor majoritate un grad de deshidratare, sunt mai fade, fără caracteristici apreciate de consumatori, multe specii de fructe fiind frecvent protejate contra deshidratării prin ceruire fină.
  • Loturile de fructe și legume provenite din import sau din comerț intracomunitar pierd din prospețime și fructuozitate, din cauza transportului și depozitării, în general fiind recoltate înainte de maturare pentru a rezista la transport și depozitare.
  • Majoritatea legumelor și fructelor provenite din țările europene sau din import sunt obținute prin tehnici de cultură super intensive sau intensive, cu dirijarea în totalitate a factorilor de nutriție și de mediu
  • Legumele și fructele românești produse de persoane fizice sunt, în totalitate, obținute prin metode tradiționale, moștenite în gospodăria țăranului roman, sunt crescute pe sol, fertilizate în principal organic, irigate prin brazdă sau picurare, ceea ce le conferă calități organoleptice și însușiri culinare deosebit de apreciate.

Alte detalii privind controalele din piețele din România

Este important și faptul că toate cantitățile de fructe și legume autohtone sunt recoltate și aduse în piețele agroalimentare pentru a fi oferite consumatorilor în aceeași zi sau, cel mai târziu, în ziua următoare recoltării. Astfel, acestea au o prospețime și savoare specifice.

În depozitele din România sunt descărcate loturi mari de fructe și legume provenite din Serbia și Macedonia, precum varză, mere, morcovi, pătrunjel, ceapă uscată și salată verde. Pe facturile emise comercianților nu este înscrisă originea produselor pentru a informa corect cumpărătorii, astfel că este ușor de substituit originea reală cu cea autohtonă.

Activitățile de control în piețele din România impun un comerț corect și civilizat în piețele agroalimentare, cu asigurarea spațiilor aferente producătorilor agricoli autohtoni, care continuă să ofere fructe și legume de sezon proaspete și sănătoase.