Noutati despre programul cu purcei gratis

on
Categories: Finantare, Nationale, Stiri, Zootehnie

Programul prin care crescatorii de porci din rasele Mangalita si Bazna vor primi purcei gratis va fi pus in curand in aplicare. Astfel, primii crescatori vor primi purceii in luna aprilie. Consilierul ministrului Agriculturii, Florin Ciobanu, a spus ca un numar record de cereri va fi in Olt, la fel ca si in cazul Programului de tomate. Astfel, pana la aceasta data, patru sute de fermieri olteni au depus cereri la Directia Agricola Judeteana Olt, in scopul de a primi purcei gratis.

In judetul Olt s-au inregistrat patru sute de cereri, iar fermierii au solicitat astfel aproximativ 3.000 de purcei din rasele Mangalita si Bazna, pentru a-i creste. Intrucat sunt opt fermieri olteni care detin purcei din cele doua rase, nu se poate asigura necesarul, ci doar o suta de purcei. Acestia urmeaza sa fie livrati incepand cu luna aprilie. Florin Ciobanu a mentionat ca va fi necesar sa fie adusi purcei din alte judete, pentru a asigura necesarul crescatorilor olteni.

“In urma discutiei de la Ministerul Agriculturii, noi putem incepe din aprilie livrarea purceilor din judetul Olt. Furnizorii din Olt autorizat, opt la nivelul judetului, pot livra o suta de bucati, dar la noi necesarul ar fi de aproximativ trei mii de purcei, pana la acest moment. Sunt judete unde nu au fost depuse cereri si au furnizori de purcei din cele doua rase. Astfel, in judet vor ajunge purcei din alte localitati ale tarii. Este un program la inceput, pare greu la prima vedere, dar trebuie sa inceapa sa functioneze. Nu vom reusi sa acoperim toate cererile cu purcei din judet. Nici noi nu ne-am asteptat ca vor fi asa de multe cereri. Oamenii au incredere ca programul va functiona.”, a declarat Florin Ciobanu.

Ministerul agriculturii spune ca nu va creste pragul maxim de purcei oferiti gratuit prin programul de purcei din rasele Mangalita si Bazna

Suma de 250 de lei oferita crescatorilor nu este mare, avand in vedere faptul ca acestia pot obtine mai mult pe piata libera. Daea a precizat ca pragul maxim de 10 purcei pe care fermierii ii pot obtine gratis de la stat nu va fi modificat.

“Sunt constient ca 250 de lei nu sunt multi bani, in conditiile in care pe piata libera ei pot obtine mai mult. Sunt liberi sa vanda unde vor ei, noi vrem doar sa stimulam cat mai mult consumul de carne cat mai sanatoasa. Am fost contactat si din afara granitelor, suna si-mi spun ca au si ei in curte porci din aceste rase si ca mai vor, sau ma suna si ma roaga sa trimit oameni si la parintii lor, pentru a vedea porcii si a se inscrie in program”, a declarat ministrul Agriculturii.

Ministerul agriculturii considera ca in mai putin de opt ani, Romania va avea de acoperit necesarul de cerere de carne pentru rasele Mangalita si Bazna. “Va dati seama ca asta nu este un program pe care sa-l tinem un an sau dii, mai ales ca atata timp iti ia sa aduci un purcel mic la 130 de kilograme, cat avem noi in program. Apoi, trebuie sa verificam si ce efective porcine avem, pentru ca un astfel de porc nu face mai mult de 4-6 purcei”, a precizat ministrul Petre Daea.

Purcei gratis si pentru crescatorii din zonele mai greu accesibile

Ministrul a vorbit si despre crescatorii care se plang de diferentele mari intre cerere si oferta si despre zonele greu accesibile. In acest sens, a spus ca “Este normal sa se planga acum ca nu avem destule efective pentru a completa cererea, pentru ca suntem de-abia la inceput. Noi vrem sa identificam nucleele de crestere a purceilor din cele doua rase si apoi sa livram conform cererii in zonele mai greu accesibile, adica, din departarea nucleelor spre apropiere.”

De exemplu, daca intr-un judet precum Constanta nu exita deloc crescatori interesati sa se inscrie in program, Directia agricola ar putea aduce purcei dintr-un judet invecinat, in care exista oferta. Desigur ca este nevoie de timp pentru ca acest mecanism sa functioneze.

Beneficiarii implicati in acest program, adica furnizorii, beneficiarii si procesatorii, au inceput deja sa se inscrie in program, in baza unei cereri care trebuie depusa la directia agricola judeteana (DAJ), care ii inregistreaza in registrele unice corespunzatoare si in registrul de evidenta al ajutorului de minimic. Durata de aplicare a schemei de ajutor de minimis este 2018-2020, iar valoarea totala a schemei de ajutor de minimis alocata anului 2018 este de 4,6 milioane lei, in limita sumelor pe care MADR le aproba cu aceasta destinatie, de la bugetul de stat.

 

Sursa