Modificari la definitiile din sectorul zootehnic

on
Categories: Nationale, Stiri, Zootehnie

Pentru a beneficia de subventii, crescatorii de animale trebuie sa tina cont de definitiile in lege. De aceste definitii depinde incasarea subventiilor APIA de catre fermieri. Acum, anumite definitii sufera modificari, iar cele mai mult modificari se refera la sectorul zootehnic. Ministerul Agriculturii a modificat, printr-un proiect de act normativ, criteriile de eligibilitate pentru mai multe scheme de plata din agricultura.

A fost modificat Ordinul 619/20015 care priveste toate criteriile de eligibilitate pentru incasarea subventiilor de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA). Au fost completate anumite definitii, printre care cea a bivolitei de lapte, a vacii de lapte si a vacii de carne, dar si altele. Aceste modificari sunt deosebit de importante atunci cand se solicita subventiile pentru animale la APIA.

Definitiile din sectorul zootehnic au fost schimbate

“Bivolita de lapte” se refera la femela din specia bubaline care a fatat cel putin o data si are cel putin un produs inregistrat in Registrul national al exploatatiilor (RNE), pana la data-limita de depunere a cererilor fara penalizari sau pana la data notificarii catre APIA a cazului de circumstanta naturala, pentru bivolita de lapte care inlocuieste anumalul cu circumstanta naturala.

“Vaca de lapte” este femela din specia taurine care a fatat cel putin o data si are cel putin un produs inregistrat in RNE pana la data-limita de depunere a cererilor fara penalizari sau pana la data notificarii catre APIA a cazului de circumstanta naturala, pentru vaca de lapte care inlocuieste animalul cu circumstanta naturala.

“Vaca din rasa de carne” se refera la femela din specia taurine din rase de carne, care a fatat cel putin o data si are cel putin un produs inregistrat in RNE pana la data-limita de depunere a cererilor fara penalizari sau pana la data notificarii catre APIA a cazului de circumstanta naturala, pentru vaca de carne care inlocuieste animalul cu circumstanta naturala.

“Vaca metisa cu rasa de carne” se refera la femela din specia taurine care a fatat cel putin o data si are cel putin un produs inregistrat in RNE pana la data-limita de depunere a cererilor fara penalizari sau pana la data notificarii catre APIA a cazului de circumstanta naturala, pentru vaca metisa de carne care inlocuieste animalul cu circumstanta naturala.

Vechile definitii din Ordinul subventiilor nu aveau mentionata o data limita si nu aveau mentionata circumstanta naturala.

Alte definitii in lege care au fost modificate

Crescator de animale este persoana fizica sau juridica care are in posesie permanenta animale inscrise in RNE, in calitate de proprietar de animale si/sau proprietar de exploatatie.

Pajisti permanente sunt terenurile utilizate ca pasune sau faneata.

Parcela agricola se refera la o suprafata continua de teren, care face obiectul unei declaratii din partea unui singur fermier, cu aceeasi categorie de folosinta, pe care se cultiva o singura grupa de culturi. Totusi, in cazul in care se solicita o declaratie separata privind utilizarea unei suprafete care face parte dintr-o singura grupa de culturi in temeiul Regulamentului (UE) nr. 1307/2013, utilizarea respectiva limiteaza suplimentar, daca este necesar, suprafata respectiva.

 

Sursa