Noi reguli pentru sprijinul cuplat zootehnic

on
Categories: Finantare, Nationale, Stiri, Zootehnie

Vor exista noi reguli in ceea ce priveste sprijinul cuplat zootehnic (SCZ). Acesta este o subventie europeana care se acorda prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si este, totodata, subventia cu cel mai mare cuantum din zootehnie. Noile conditii pentru sprijinul cuplat zootehnic sunt prevazute de un proiect de act normativ care modifica Ordinul 619/2015.

Sprijinul cuplat zootehnic pentru ovine/caprine

De acum, efectivul de ovine sau caprine pentru care se solicita sprijinul cuplat zootehnic trebuie sa fie identificat si inregistrat in Registrul National al Exploatatiilor (RNE) la data depunerii cererii unice de plata. Conform modificarii, efectivul de animale trebuie identificat si inregistrat in RNE nu mai tarziu de prima zi a perioadei de retinere.

In ceea ce priveste inscrierea animalelor in registrele genealogice, conditiile de eligibilitate trebuie sa fie indeplinite pana in 1 septembrie a anului de cerere. Documentul specific care atesta indeplinirea conditiilor trebuie atasat la cererea unica de plata, tot pana la aceeasi data.

In ceea ce priveste ovinele si caprinele, sunt eligibile la plata inclusiv animalele care pana la finalul perioadei de 100 de zile au intrat, respectiv au iesit in/din exploatatiile cu cod ANSVSA detinute de acelasi beneficiar sau in exploatatiile asociatiilor/cooperativelor/grupurilor de producatori in care au fost transferate temporar pentru pasunat.

Sprijinul cuplat pentru taurinele din rase de carne si metisii acestora

In cazul in care se solicita sprijinul cuplat zootehnic pentru animale din categoria tineret mascul si/sau femel din rase de carne, tineret mascul si/sau femel metis cu rase de carne si tauri din rase de carne, aceste animale trebuie sa fie detinute in aceeasi exploatatie pe o perioada de minim 8 luni de la data intrarii in exploatatie si pana in momentul iesirii sau pana la data depunerii cererii unice de plata, dupa caz. Momentul iesirii acestor animale trebuie sa fie cuprins intre ziua urmatoare inchiderii perioadei de depunere a cererii unice de plata pentru anul precedent si data depunerii cererii unice de plata pentru anul curent. Ca o exceptie, pentru anul de cerere 2017, momentul iesirii animalelor este cuprins intre data de 21 iunie 2014 si data depunerii cererii unice de plata la adresa/adresele exploatatiei cu cod ANSVSA/exploatatiilor cu cod ANSVSA mentionate in cerere.

Animalele din categoria vaci din rase de carne si vaci metise cu rase de carne trebuie mentinute de beneficiar pe o perioada de retinere de 6 luni de la data-limita de depunere fara penalizari a cererii unice de plata, in exploatatia/exploatatiile cu cod ANSVSA mentionate in cerere. Sunt eligibile la plata si acele animale care pana la finalul perioadei de 8 sau 6 luni, dupa caz, au iesit in/din exploatatiile cu cod ANSVSA detinute de acelasi beneficiar sau in exploatatiile asociatiilor/cooperativelor/grupurilor de producatori in care au fost transferate temporar pentru pasunat.

Pentru taurii de reproductie din rase de carne, vacile din rase de carne, vacile metise cu rase de carne, tineretul mascul si/sau femel din rase de carne si tineretul mascul si/sau femel metis cu rase de carne, atunci cand depun cererea la APIA, fermierii trebuie sa prezinte adeverinta eliberata de agentia/asociatia acreditata pentru infiintarea si mentinerea Registrului genealogic al rasei, care certifica rasa pentru animalele solicitate, prin verificarea datelor din certificatele de origine, buletinele de insamantari artificiale/adeverintele de monta naturala, precum si inscrierea in Registrul genealogic al rasei pentru taurii de reproductie din rase de carne, vacile din rase de carne si vacile metise cu rase de carne, avizata de ANZ prin oficiile judetene, dupa caz.

In cazul tineretului mascul si/sau femel metis cu rase de carne provenite din exploatatiile care nu apar in evidentele asociatie acreditate pentru infiintarea si mentinerea Registrului genealogic al rasei, fermierii trebuie sa prezinte adeverinta eliberata de ANZ prin oficiile judetene, care certifica rasa pentru animalele solicitate.

Adeverintele sunt avizate de catre ANZ prin oficiile judetene de zootehnie.

Sprijinul cuplat pentru vacile de lapte

Vacile de lapte trebuie sa fie mentinute, pe o perioada de retinere de 6 luni de la data-limita de depunerii a cererii unice de plata, la adresa exploatatiei si/sau locatiei mentionate in cerere. Sunt eligibile la plata inclusiv animalele care pana la finalul perioadei de 6 luni au intrat/au iesit in/din exploatatiile cu cod ANSVSA detinute de acelasi beneficiar sau in exploatatiile asociatiilor/cooperativelor/grupurilor de producatori in care au fost transferate temporar pentru pasunat.

Animalul solicitat in cererea unica de plata pentru sprijinul cuplat zootehnic supus unei circumstante naturale, care se notifica la APIA in cel mult 10 zile de la data evenimentului, poate fi inlocuit cu alt animal, existent in exploatatia cu cod ANSVSA pana la data notificarii, fara a se pierde dreptul la plata sprijinului.

 

Sursa