Au crescut preturile terenurilor agricole in anumite judete

on
Categories: Nationale, Stiri

In ultimii ani, piata terenurilor agricole din Romania a devenit din ce in ce mai competitiva. Astfel, a atras atat investitori romani, cat si straini. Anul trecut, s-a inregistrat cea mai mare valoare din istorie in cadrul tranzactiilor cu teren agricol, si anume, 150.000 de hectare vandute/cumparate. Interesul crescut al persoanelor pentru terenurile agricole a determinat cresterea preturilor pe hectarul de teren. Astfel, in prezent, un hectar de pamant se ridica si la cateva mii de euro. Astfel, preturile terenurilor agricole au fost influentate de acest interes.

Pretul mediul al unui teren agricol a crescut semnificativ la nivel de tara. Totusi, situatia nu este aceeasi in toate judetele. In majoritatea judetelor, pretul hectarului de teren agricol a crescut comparativ cu anul anterior, dar exista, totusi, si judete in care nu s-au inregistrat cresteri de pret sau chiar mai mult, preturile terenurilor au scazut. Puteti vedea in continuare o situatie care arata cum s-au modificat preturile terenurilor agricole in cateva judete ale tarii.

Preturile terenurilor agricole – situatia in judete

In judetul Arges, pretul hectarului de teren a suferit cresteri, dar nu foarte mari, in comparatie cu anul trecut. “In 2017 au existat 3.491 oferte de vanzare si s-au vandut 2.917 ha de teren. Pretul mediu de vanzare pentru hectarul de teren a fost de 24.360 lei /ha. In anul 2018, au existat 315 oferte de vanzare si s-au vandut 288 ha de teren. Pretul mediu a fost de 26.360 lei/ha. Pentru anul curent se inregistreaza o crestere a pretului mediu de 8%’’, a afirmat directorul executiv al DAJ Arges, Roman Vasile.

In judetul Valcea, pretul unui hectar de teren nu a suferit modificari. ,,Pretul mediu al unui hectar de teren este de 23.381 lei. Fata de anii precedenti pretul nu s-a modificat’’, a afirmat un reprezentant al DAJ Valcea.

Judete in care pretul a scazut

In judetul Vrancea, nu numai ca nu au fost inregistrate cresteri ale pretului unui hectar de teren, dar chiar au existat scaderi ale sumelor oferite. ,,Pretul in medie al unui hectar de teren arabil inregistrat in perioada 01.01.2018 – 08.02.2018 de DAJ Vrancea este de 16.063,61 lei/hectar. Avand in vedere aceeasi perioada de inregistrare a datelor, in anul 2017 a fost identificata o medie de 17.218,17 lei/hectar, fiind raportata o usoara scadere a mediei la inceputul anului in curs’’, a afirmat Ticu Costandache, Director al DAJ Vrancea.

O situatie asemanatoare se intalneste si in judetul Ialomita, unde pretul pe hectar a cunoscut o usoara scadere in comparatie cu anul 2017. ,,Pretul mediu de vanzare al unui hectar de teren in Ialomita a fost urmatorul: in 2014-2015 de 18.194 lei, in 2016 de 19.400,97 lei, in 2017 de 22.757,5 lei iar in ianuarie 2018 de 22.575,4 lei’’, a afirmat consilierul superior din cadrul DAJ Ialomita, Danut Lalu.

Desi autoritatile au promis ca problema achizitionarii terenului romanesc de catre straini a fost rezolvata, in judetul Ialomita exista inca posibilitatea unor investitori straini. Acesti investitori straini activeaza in prezent sub umbrela unei societati autohtone: ,,Sunt societati inregistrate in Romania (S.R.L. si S.A.), deci din punct de vedere juridic sunt romanesti, dar care au ca investitori cetateni straini si, probabil, capital strain, care au arendat, cumparat si lucreaza terenuri din Ialomita’’, a declarat Danut Lalu.

 

Sursa