MADR a primit rambursare de la Comisia Europeană

on
Categories: Finantare, Nationale, Stiri

Contul Ministerului Agriculturii (MADR) a primit o rambursare de milioane de euro de la Comisia Europeană. Odată ce acești bani au ajuns în contul MADR, ar trebui ca Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) să înceapă achitarea subvențiilor agricole care au rămas restante pe anul 2018. Subvențiile fermierilor sunt așteptate cu nerăbdare de către fermierii români.

În data de 5 martie 2019, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a încasat suma de 175,8 milioane de euro, în contul deschis la Banca Națională a României. Această sumă reprezintă rambursarea din Fondul European de Garantare Agricolă a sumelor utilizate de către APIA de la bugetul de stat în perioada 1-31 ianuarie 2019, pentru acordarea schemelor de plăți directe corespunzătoare anului de cerere 2018.

Suma primită de către MADR se alătură rambursărilor efectuate de către Comisia Europeană din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) în lunile ianuarie 2019 (807,5 milioane de euro) și februarie 2019 (452,86 milioane de euro), pentru plățile efectuate de către APIA în cadrul schemelor de plăți directe corespunzătoare anului de cerere 2018. De asemenea, se alătură și rambursării din luna februarie 2019 din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), în suma de 297,87 milioane euro, pentru plățile efectuate de către AFIR în trimestrul al IV-lea al anului 2018.

În perioada 1 ianuarie – 6 martie 2019, MADR a încasat de la Comisia Europeană sume în valoare de 1,734 miliarde de euro. Următoarea rambursare a Comisiei Europene, pe baza declarației de cheltuieli corespunzătoare plăților efectuate de către APIA în luna februarie 2019, va fi efectuată în primele două zile lucrătoare din luna aprilie. Sumele care vor fi rambursate au valoarea totală de 124,45 milioane de euro.

În perioada 2017-2019, România a încasat de la Uniunea Europeană un total care depășește suma de 7,820 miliarde de euro.

Pentru anul 2019, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și-a setat un target de absorbție din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) de 3 miliarde de euro. După ce va încasa suma din luna aprilie 2019, procentul de absorbție raportat la acest target setat va atinge 61,94%.

În momentul de față, cele mai așteptate subvenții APIA sunt ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul zootehnic și în cel vegetal. Există și alte plăți care trebuie efectuate către fermieri, însă aceste ajutoare au caracter urgent. Ministerul Agriculturii a afirmat că are contul plin cu sute de milioane de euro, primite ca rambursare de la Comisia Europeană.

Însă, deși acești bani sunt deja în contul MADR, APIA nu poate să le achite fermierilor ajutoarele naționale tranzitorii (ANT), deoarece nu este încă o lege a bugetului de stat pentru anul 2019. Aceste ajutoare, care sunt aferente anului 2018, sunt achitate din bugetul național pe anul 2019.

În 6 martie 2019, președintele Klaus Iohannis a retrimis Legea bugetului de stat în Parlament. Până la clarificarea situației Legii bugetului de stat 2019, MADR ar putea împrumuta APIA din suma primită de la Comisia Europeană, astfel încât APIA să dea drumul plăților către fermieri.