Descoperirea Comisiei Europene despre Pesta Porcină Africană din România

on
Categories: Nationale, Stiri, Zootehnie

Comisia Europeană a cerut o analiză asupra ultimelor evenimente declanșate de virusul Pestei Porcine Africane în România, de la Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA). Există un motiv în spatele acestei cereri a Comisiei Europene. Astfel, cererea a venit ca urmare a constatării Comisiei Europene că boala a atacat în special fermele și exploatațiile mari, de sute sau chiar mii de capete de porci, dar a ocolit mistreții.

Autoritatea Națională Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis un comunicat, prin care a afirmat despre această situație următoarele: „Comisia Europeană a solicitat EFSA realizarea unei analize asupra ultimelor evenimente generate de PPA, în special cu privire la situația specifică din România. Aceasta, deoarece evoluția acestei boli în România, începând cu iunie 2018, a evidențiat un nou model, și anume o infecție concentrată asupra exploatațiilor de porci domestici, de orice dimensiune, cu puține manifestări raportate la mistreți”.

În urma observației făcute de Comisia Europeană, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a început colaborarea cu Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), în cadrul unui proiect care are scopul de a identifica factorii de risc cu rol în apariția, răspândirea și evoluția pestei porcine africane în România.

Proiectul referitor la Pesta Porcină Africană în România

Proiectul va avea forma unui GRANT cu finanțare provenită de la Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), cu o valoare de 40.000 de euro și cu posibilitatea de suplimentare.

Pentru aceasta, reprezentanții Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), reprezentanții ai EFSA, ai grupului permanent Animal Health and Welfare – African Swine Fever (AHAW- ASF) al EFSA dar și cu epidemiologi și statisticieni din Danemarca s-au întâlnit în perioada 20-21 februarie 2019.

Proiectul are scopul de a perfecționa, pe baza experienței și a datelor concrete care se vor obține în urma desfășurării proiectului, setul de măsuri pentru controlul și eradicarea pestei porcine africane (PPA).

Va fi efectuată o analiză a datelor epidemiologice privind Pesta Porcină Africană din România, în special de la exploatațiile de porcine domestice afectate de boală. Aceasta va include o analiză a tiparelor temporale și spațiale ale PPA la mistreți, având ca scop identificarea modelelor (intervalele și viteza) de transmitere, precum și introducerea virusului în diverse tipuri de exploatații de porcine domestice.

Analiza urmărește identificarea factorilor de risc implicați în apariția, răspândirea și persistența virusului de pestă porcină africană la populația de mistreți, dar și în interfața domestic/sălbatic, având ca scop consolidarea biosecurității și a altor măsuri de reducere a riscurilor.

Pesta Porcină Africană în România – proiecte pentru lupta împotriva bolii

Aceste activități care se desfășoară în strânsă colaborare cu România și în cadrul unui grup de lucru permanent al EFSA pentru Pesta Porcină Africană din România includ și realizarea unui studiu de caz-control în exploatațiile de porcine domestice din România, în vederea identificării și analizării potențialilor factori de risc care au un rol important în apariția, răspândirea și persistența bolii Pesta Porcină Africană în România.

De asemenea, s-a discutat despre posibilitatea montării unor capcane pentru insecte și testarea acestora pentru Pesta Porcină Africană, acțiune care face parte dintr-un alt proiect gestionat de EFSA în colaborare cu Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (European Centre for Disease Prevention and Control – ECDC) și Rețeaua europeană de partajare a datelor privind distribuția geografică a vectorilor artropode, care transmit agenți ai bolilor la oameni și animale (European network for sharing data on the geographic distribution of arthropod vectors, transmitting human and animal disease agents – VectorNet).

Rezultatele obținute vor fi puse la dispoziția statelor membre sau statelor terțe din Europa în care evoluează pesta porcină africană, în scopul facilitării luptei împotriva acestei boli.

Conform informațiilor furnizate de ANSVSA, în prezent, Pesta Porcină Africană din România evoluează în 284 localități din 20 de județe, cu un număr de 1.071 de focare (dintre care 15 în exploatații comerciale). În alte 3 județe există doar cazuri la mistreți. În total, au fost eliminați 365.355 de porci afectați de boală și există 1078 cazuri la mistreți.