Au început evenimentele de promovare a noilor măsuri de finanțare din cadrul POPAM

on
Categories: Finantare, Nationale, Stiri

În 20 februarie 2019 a avut loc primul eveniment de promovare a noilor măsuri de finanțare din cadrul Programului Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime (POPAM). Acest eveniment a fost doar primul dintr-o serie de astfel de manifestări.

Primul eveniment de promovare a avut loc în sala de conferințe a Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură. Este primul eveniment dintr-o serie de șase acțiuni de informare, care se desfășoară pe plan local, în perioada 20.02-14.03.2019. La acest eveniment au luat parte reprezentanți ai organizațiilor de pescari, ai patronatelor, ai Federațiilor Zonelor Pescărești și ai acvacultorilor. Prezenți la eveniment au mai fost ministrul Petre Daea, secretarul de stat Daniel Botănoiu, experți din cadrul Direcției Generale de Pescuit AMPOPAM și reprezentanți ai Agenției Naționale de Pescuit și Acvacultură.

În cadrul evenimentului, s-au abordat subiecte care vizau prezentarea principalelor măsuri lansate, detalierea principalelor impedimente în accesarea fondurilor și discutarea demersurilor care se impun pentru îmbunătățirea gradului de absorbție a fondurilor în acest domeniu. Măsurile lansate sunt:

  • măsura II.2 – Investiții productive în acvacultură;
  • măsura I.6 – Diversificarea veniturilor și noi forme de venit;
  • măsura I.23 – Porturi de pescuit, locuri de debarcare, centre de licitații și adăposturi – Investițiile menite să îmbunătățească infrastructura porturilor de pescuit și a halelor de licitații sau a locurilor de debarcare, investițiile pentru construirea sau modernizarea adăposturilor necesare îmbunătățirii siguranței pescarilor, inclusiv investițiile în instalațiile de colectare a deșeurilor marine.

Ce s-a discutat în cadrul primului eveniment de promovare a noilor măsuri de finanțare din cadrul POPAM

Ministrul Petre Daea a intervenit în discuțiile din cadrul primului eveniment de promovare a noilor măsuri de finanțare din cadrul POPAM. A ținut să sublinieze importanța existenței, pentru prima dată, a două instrumente care vin în sprijinul sectorului de pescuit și acvacultură. Aceste două instrumente sunt:

  • actul normativ pentru motorină și
  • actul normativ pentru investiții în piscicultură.

De asemenea, ministrul i-a îndemnat pe piscicultori să utilizeze aceste două instrumente.

Ministrul Daea a făcut apel la unitate și colaborare în sectorul de pescuit și acvacultură. În acest sens, ministrul a afirmat: „Obiectivul prioritar este să luați toți banii, la care avem dreptul și pe care trebuie să îi folosim.”. „Aici, astăzi, în dialogul pe care îl veți purta trebuie să vedem ce facem în continuare în domeniu, cu ce bani, în așa fel încât, până la croirea noii politici în domeniu, să putem să valorificăm resursele pe care le avem, sursele de finanțare pe care le punem la dispoziție, dar mai cu seamă modul de lucru între autoritate și cei care își desfășoară activitatea în domeniu.” a mai afirmat ministrul Daea.

De asemenea, ministrul Petre Daea a oferit asigurări reprezentanților sectorului că se pot baza pe întregul său sprijin pentru revitalizarea domeniului. A ținut să sublinieze importanța comunicării și colaborării, punând accent pe momentul acesta de „plămădire a Politicii Agricole Comune post 2020”. În încheiere, a declarat următoarele: „Obiectivul pe care îl urmărim este să venim în sprijinul fermierilor, cu soluții reale și să demonstrăm că pescarii și fermierii piscicoli găsesc rezonanță în rândul autorităților pentru înțelegerea fenomenelor și mai mult în rezolvarea problemelor. Pornind de la aceste considerente, vă asigur că pornim împreună pe acest drum, îl urmăm împreună, căutăm soluții împreună, rezolvăm greutățile împreună, într-un cuvânt suntem toți în aceeași barcă”.

Alte discuții din cadrul evenimentului de promovare a noilor măsuri de finanțare din cadrul POPAM

Secretarul de stat Daniel Botănoiu deține responsabilitatea directă a acestui sector. În intervenția sa, a accentuat importanța identificării unor instrumente pentru implicarea, menținerea și susținerea tinerilor în acest domeniu. De asemenea, a vorbit despre necesitatea comunicării și a implicării specialiștilor din sectorul de pescuit și acvacultură în procesul de conturare a politicilor din domeniu.

Ciceronis Cumpănăsoiu, Directorul General al DGP AM POPAM, a asigurat că are toată disponibilitatea pentru sprijinirea potențialilor beneficiari în accesarea FEPAM. De asemenea, a transmis că vor exista evenimente similare la nivel local, în perioada imediat următoare, pentru a promova măsurile recent lansate.