Fermierul activ primeste o noua definitie

on
Categories: Finantare, Nationale, Stiri

 De acum, fermierul activ va primi o alta definitie, odata cu noua modificare adusa Ordonantei subventiilor. Prin noua regula, fermierii care nu sunt inregistrati la Fisc vor pierde statutul de fermieri activi. Odata cu pierderea acestui statut, ei vor pierde si subventiile agricole. De cand intra in vigoare aceasta regula si de cand vor fi obligati fermierii sa figureze intr-un registru special al fiscului, pentru a-si mentine statutul de fermieri activi?

Noi obligatii pentru fermierul activ

Incepand cu anul de cerere 2019, pentru a obtine statutul de fermier activ, va fi necesara verificarea inregistrarii persoanelor fizice si juridice, precum si a formelor asociative de persoane fizice sau juridice, pentru activitatile lor agricole, in Registrul contribuabililor/platitorilor, organizat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Acest lucru a fost anuntat printr-un proiect de act normativ, care modifica Ordonanta 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plati care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020.

Inscrierea la Fisc nu este singura obligatie pe care o au fermierii de acum incolo. Acestia sunt obligati sa declare toate parcelele agricole. Daca un fermier detine parcele agricole cu o suprafata de pana la 0,1 ha nesolicitate la plata, acesta poate sa nu le declare. Insa in acest caz, conditia este ca suprafata insumata a acestor parcele pe care le detine sa nu depaseasca un hectar. Fermierii care nu depun cerere pentru nicio plata directa bazata pe suprafata nu au obligatia de a-si declara parcelele agricolr, in cazul in care suprafata totala a acestora nu depaseste un hectar.

In toate cazurile, fermierul este obligat sa indice in cererea sa ca are la dispozitie parcele agricole, iar la cererea APIA, trebuie sa indice localizarea acestor parcele. Fermierii care participa la schema de sprijin pentru micii fermieri, asa cum este mentionat in titlul V din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, nu sunt obligati sa isi declare parcelele agricole pentru care nu depun cerere de plata. In acest caz, exceptie face situatia in care o astfel de declaratie este necesara pentru a obtine un alt tip de ajutor sau sprijin.

Alte modificari

Proiectul de act normativ aduce si alte modificari, pe langa cele mentionate anterior. Acesta modifica si perioada in care un teren poate fi lasat parloaga. De asemenea, proiectul de act normativ introduce si o noua sintagma, si anume, teren in pregatire pentru culturi permanente.

Termenul de parloaga se refera la terenul arabil necultivat pe durata unui an, intretinut in conditii bune agricole si de mediu, pe care este efectuata activitatea minima. Perioada in care terenul este lasat in parloaga este de cel putin 6 luni pe perioada unui an calendaristic si acopera lunile aprilie-septembrie.

Noua sintagma introdusa de proiectul de act normativ este teren in pregatire pentru culturi permanenta. Aceasta se refera la un teren pe care urmeaza sa se infiinteze culturi permanente si pe care se desfasoara activitate minima. Regimul de teren in pregatire pentru culturi permanente poate fi mentionut pe o perioada de cel mult 3 ani. Aceasta perioada incepe cu anul primei declarari a acestuia pentru schema de plata unica pe suprafata.

 

Sursa