Documente obligatorii pentru accesarea masurilor compensatorii de dezvoltare rurala

on
Categories: Finantare, Nationale, Stiri

Cererile unice la APIA se vor depune incepand cu data de 1 martie 2018, impreuna cu alte documente obligatorii pentru accesarea masurilor compensatorii de dezvoltare rurala. In Invitatia pentru Campania 2018, APIA informeaza care sunt actele care trebuie atasate la cererea unica de plata pentru obtinerea unor plati compensatorii pe masurile de dezvoltare rurala din PNDR 2020, gestionate de APIA.

Documente obligatorii pentru accesarea masurilor compensatorii de dezvoltare rurala

Daca solicitati sprijin pentru pachetele din Masura 11 – Agricultura ecologica (submasura 11.1 – Sprijin pentru conversia la metode de agricultura ecologica si submasura 11.2 – Sprijin pentru mentinerea practicilor de agricultura ecologia) sunt: copia dupa contractul incheiat intre solicitantul sprijinului si organismul de control aprobat de MADR si copia dupa fisa de inregistrare in agricultura ecologica a solicitantului de sprijin (cu registrul parcelar aferent). Aceste documente obligatorii pentru accesarea masurilor compensatorii de dezvoltare rurala trebuie prezentate impreuna cu cererea unica, sau cel tarziu pana la termenul limita de depunere a cererii de plata.

Daca solicitati pachetul 5 – adaptarea la efectele schimbarilor climatice din Masura 10 – Agro-mediu si clima, este necesar sa depuneti urmatoarele documente: certificatul oficial de calitate a semintei, factura de achizitionare a semintei care sa includa informatiile despre: hibrid, soi, precocitatea acestuia (tardiv, semi-tardiv si timpuriu, semi-timpuriu) si cantitatea de samanta achizitionata, precum si certificatul oficial de calitate si conformitate al furnizorului/producatorului. Aceste documente trebuie prezentate odata cu cererea unica, sau cel tarziu pana la termenul limita de depunere a acesteia.

In cazul in care utilizati apa pentru irigatii, este necesar sa prezentati odata cu depunerea cererii, sau cel tarziu pana la termenul limita de depunere a acesteia, documentele care dovedesc dreptul de utilizare a apei pentru irigatii.

Cererea unica de plata depusa la APIA

Pentru a beneficia de sprijinul aferent schemelor de plata/ajutoarelor nationale, trebuie sa depuneti anual, la APIA, cererea unica de plata, precum si sa indepliniti conditiile de eligibilitate conform legislatiei comunitare si nationale. Pentru masurile 10 si 11, trebuie, de asemenea, sa respectati si cerintele specifice pachetelor solicitate la plata si cerintele de baza conform Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020.

Chiar daca detineti suprafete de teren in diverse localitati sau judete, veti depune o singura cerere. Termenul limita de depunerii a cererii de plata este 15 mai 2018. Pentru a utiliza timpul pe care APIA l-a rezervat pentru primirea cererii dumneavoastra, este necesar sa respectati data si ora programarii. APIA le cere fermierilor sa se conformeze programarii facute, in scopul de a evita aglomerarea si de a nu ingreuna procesul de primire a cererilor unice de plata.

Cum trebuie completata cererea unica?

In campania 2018, declaratia de suprafata se completeaza electronic, utilizand aplicatia IPA-Online, la adresa http://lpis.apia.org.ro/. Aceasta aplicatie poate fi accesata utilizand contul de utilizator: ID-ul unic de inregistrare si parola codul numeric personal la prima logare in sistem, in cazul in care nu ati modificat anul trecut parola alocata. Datele sunt confidentiale si nu trebuie instrainate. In cazul in care nu va amintiti parola, aceasta poate fi recuperata, completand adresa de e-mail in datele de identificare in registrul fermierilor. Accesati link-ul “Resetare parola” din interfata aplicatiei, si veti primi o noua parola pe adresa dumneavoastra de e-mail.

Daca intampinati probleme la accesare, solicitati APIA sa va furnizeze parola. Aceasta poate fi comunicata doar la sediul APIA la carea fost facuta inregistrarea ca fermier.

Acordati atentie mesajelor de avertizare pe care le afiseaza programul IPA-Online in raportul “Controlul parcelelor digitizate”.

Pentru masurile compensatorii de dezvoltare rurala M10 si M11, trebuie sa utilizati codurile IPA-Online incluse in tabelul nr. 9 din Anexa nr. 2 la Ordinul privind aprobarea formularului-tip al cererii unice de plata pentru anul 2018. Incepand cu 2018, nu vor mai fi aplicate codurile pentru pachetele din M214 si combinatii ale acestora.

Finalizarea si inchiderea cererii unice de plata in IPA-Online se face in prezenta functionarului APIA responsabil cu primirea cererii dumneavoastra, dupa ce se verifica cererea si mesajele din controlul parcelelor digitizate si se corecteaza eventualele probleme semnalate de catre sistemul informatic.

Trebuie sa solicitati sprijinula aferent schemei de plata/ajutorului national/masurii de sprijin dorite si sa semnati toate paginile cererii unice de plata. La deschiderea nagajamentelor din cadrul masurii 10 si/sau masurii 11, trebuie sa semnati si partea din cererea unica de plata “V.3.1 – Angajamente si declaratii*) – M10 – Agro-mediu si clima” si/sau “V.3.2/3.3 – Angajamente si declaratii*) – M 11 – Agricultura ecologica”, in functie de caz.

 

Sursa