Tratamente mana si fainare la vita de vie – fungicide cu eficienta garantata

on
Categories: Cultivarea Plantelor

Primavara aduce cu sine o multime de benfeficii pentru agricultori, dar in acelasi timp te poti confrunta si cu diferite probleme in privinta culturilor. Reluarea ciclului vegetativ implica si riscuri de imbolnavire. Agentii patogeni care au supravietuit de-a lungul iernii in sol asteapta acum momentul oportun pentru a germina si a ataca vita de vie.  

Pentru a evita riscul compromiterii culturii de vita de vie, ti-am pregatit in acest articol tratamente eficiente pentru combaterea manei si a fainarii.

Fainare vita de vie

In termeni stiintifici, agentul patogen care produce fainarea se numeste Uncinula Necator. In ultimii ani, acest daunator si-a facut din ce in ce mai mult simtita prezenta in viticultura. Cea mai de temut caracteristica a acestui patogen este reprezentata de posibilitatea de atacare tot timpul anului. Mai mult decat atat, atunci cand tratamentele nu sunt aplicate in timp util, pagubele pot fi considerabile, atat in privinta aparatului foliar, cat si in privinta fructelor. Efectele negative nu se vor reflecta doar asupra nivelului de productie, ci si asupra calitatii boabelor.

Vita de vie este mai predispusa fainarii mai ales in verile secetoase, deoarece conidiile pot germina fara apa. Ulterior, dupa dezvoltarea bolii este favorizata de umiditatea si temperaturile moderate din aer.  

Tratament fainare vita de vie – fungicid Topsin 70 WDG

Unul dintre cele mai eficiente fungicide pentru fainarea la vita de vie este Topsin 70 WDG, fungicid sistemic cu continut de tiofanat metil 70%, care are rol de preventie, dar si de combatere. Tratamentul cu Topsin 70 WDG ofera un nivel sporit de protectie pe o perioada lunga de timp. Mai mult decat atat, este compatibil cu majoritatea pesticidelor.

Doza recomandata: 1,0 kg/ha (in 1000 l apa/tratament). Se aplica prin pulverizare.

Mana vita de vie

Mana este o alta boala periculoasa pentru culturile viticole. Se poate raspandi destul de rapid si poate produce pagube semnificative in cultura. Este provocata de patogenul Plasmopara Viticola care se adaposteste iarna sub frunze. Primele infectii au loc in luna mai, atunci cand conidioforii traverseaza primele frunze ale plantei. Ulterior, planta de la sol este infectata spre varful de crestere al lastarului. De asemenea, in momentul in care mana vitei de vie identifica cele mai bune conditii, apar si alte infectii secundare. Acestea pot prezenta risc foarte ridicat, infectand permanent planta daca sunt aplicate tratamente eficiente, in timp util.

Tratament mana vita de vie – fungicid Funguran 300SC

Funguran 300SC este un fungicid de contact, cu continut de substanta activa de 300 g/l cupru. Este un fungicid cu rol preventiv si antisporulant. Dupa aplicarea tratamentului, se formeaza o pelicula ce contribuie la prevenirea infectiei.

Doza recomandata de Funguran 300SC pentru combaterea manei la vita de vie este de 1,50-1,75 l/ha in 100l/apa, iar aplicarea trebuie sa se realizeze intre etapele de dezvoltare a boabelor. Se recomanda repetarea tratamentului de 3-4 ori pe an.

Tratamente mana si fainare la vita de vie – produse de calitate, la pret avantajos

Daca esti in cautare de fungicide care sa asigura tratamente eficiente pentru mana si fainare la vita de vie, in magazinul nostru online gasesti o gama variata de produse, la cel mai bun raport calitate-pret. Descopera si comanda online!