Sfaturi pentru protejarea pomilor fructieri impotriva inghetului

on
Categories: Cultivarea Plantelor

Florile pomilor fructiferi sunt foarte sensibile in fata temperaturilor scazute. Acestea pot rezista doar o scurta perioada de timp la temperaturi sub zero grade Celsius. Astfel, specialistii recomanda o serie de sfaturi pe care trebuie sa le aplici pentru a-ti proteja pomii impotriva inghetului.

Adunarea zapezii la radacina pomilor

Un proces simplu pe care il poti face este sa aduni un strat gros de zapada la baza pomilor astfel incat sa reziste cateva zile. In felul acesta, radacinile se vor mentine la o temperature scazuta, iar explozia mugurilor va fi intarziata.

Aplicare solutie cuprica anti inghet

Solutia anti inghet se aplica pentru prevenirea inghetului in perioada premergator intrarii in vegetatie si pana la faza de inflorit. Concentratia acesteia difera in functie de temperatura de afara.

Solutia nu afecteaza negative dezvoltarea pomilor si mai mult decat atat, poate fi aplicata impreuna cu  alte tratamente fitosanitare.

Luna martie este cea mai dificila perioada pentru pomii fructiferi. Explicatia consta in faptul ca temperaturile cresc si pot declansa inflorirea timpurie a florilor. Avand in vedere ca in aceasta luna temperaturile scazute, ploaia si ninsoarea isi pot face oricand aparitia, florile vor fi afectate considerabil.

Incalzirea aerului in livada

Acest proces poate fi realizat cu ajutorul unor sobe cu combustibil ( petrol, lemn, curent electric, motorina). In cele din urma, in functie de capacitatea de incalzire sau de combostibilul folosit, trebuie plasate astfel incat sa asigure o temperatura uniforma si constanta in intreaga livada.

Irigatie corecta

Florile pot fi protejate impotriva inghetului si prin intermediul irigatiei corecte, dar si aplicarea substantelor inhibitoare pentru a intarzia declansarea vegetatiei.  Nu uita, insa, ca si taierea tarzie a pomilor este o strategie buna prin care le poti creste rezistenta la temperaturi scazute. In general, acest proces functioneaza in cazul pomilor din gradini sau in livezile mici.

Fumigatia

Procesul de fumigatie consta in formarea unui strat protector de fum care mentine temperaturile la limitele inghetului. Fumul este eficient, insa efectul dureaza maximum 7 ore. Pentru producerea fumului alb se folosesc materiale precum: talas, paie umezite, rumegus sau ramuri taiate. Acestea sunt asezate in cazane, printre copacii din livada.

Fumigatia da randament atunci cand vantul nu este prezent si cand temperaturile scad cu aproximativ 4 grade sub limita de rezistenta a pomilor (-1/-3 grade).

Ingrasamintele cu fosfor si potasiu

In general, ingrasamintele pe baza de fosfor sau potasiucresc rezistenta pomilor fructiferi la inghet si contribuie la intarzierea vegetatiei.