Agrohub
Participarea Romaniei la “Saptamana verde” 2018

Participarea Romaniei la “Saptamana verde” 2018

2018 este anul celei de-a 83-a editii a expozitiei internationale “Saptamana verde”. Aceasta va avea loc la Berlin, Germania, in perioada 19-28 ianuarie 2018. Bulgaria va fi tara partenera la aceasta expozitie. La editia din acest an, va participa si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), cu un stand la care vor fi prezenti experti din cadrul directiilor tehnice. Din partea conducerii institutiei, va participa la eveniment secretarul general, Constantin Ilie Aprodu. In cadrul evenimentelor de la standul Romaniei, MADR va avea parte de sprijinul Ambasadei Romaniei la Berlin. Mai multi oficiali si-au anuntat prezenta la stand.

Produse romanesti pentru degustare la “Saptamana verde”

Printre produsele care vor putea fi degustate la standul MADR din cadrul expozitiei “Saptamana verde” se numara produse romanesti inregistrate cu Indicatie Geografica Protejata. Printre acestea amintim: Magiun de prune TOPOLOVENI din judetul Arges si Salam de Sibiu al celor 6 membri ai Asociatiei Producatorilor de Salam de Sibiu, din judetele Arges, Bacau, Brasov, Bucuresti, Calarasi si Sibiu. Pe langa acestea, va fi disponibila pentru degustare si Telemeaua de Ibanesti, de la membrii Asociatiei pentru promovarea produselor traditionale de pe Valea Gurghiului, judetul Mures. Telemeaua de Ibanesti este un produs inregistrat cu Denumire de Origine Protejata.

Pe langa produsele inregistrate, la expozitia internationala “Saptamana verde” vor fi expuse si produse a caror documentatie se afla in prezent in diverse stadii de verificare la directiile de specialitate ale Comisiei Europene. Printre acestea se numara carnatii de Plescoi, din judetul Buzau, Scrumbia de Dunare afumata, de la membrii Asociatiei Ro-Pescador din Tulcea si Cascavalul de Saveni, de la Asociatia Producatorilor din Botosani.

Printre acestea, vor fi disponibile pentru degustare si patru produse a caror documentatie este momentan in curs de finalizare, pentru a obtine protectie europeana. Acestea sunt: Telemeaua de Sibiu de la Asociatia Producatorilor de Telemea de Sibiu, Virsli de Hunedoara de la Asociatia pentru Promovarea Produsului “Virsli de Hunedoara”, Branza de Vaideeni obtinuta de membrii Cooperativei Agricola Vaideeni si Salata cu icre de stiuca de la Asociatia Ro-Pescador din Tulcea.

Produse inregistrate prezente la stand

Reprezentantii MADR vor prezenta, in premiera la un targ international, 16 produse din cele 30 inregistrate in Registrul national al produselor montane. Acestea sunt: suc natural din mere ”KOP”, suc natural din pere ”KOP”, suc natural din mere si sfecla rosie ”KOP”, suc natural de mere, suc natural de pere, suc natural de mere si pere, miere din judetul Caras Severin, cascaval de Ibanesti, smantana de Ibanesti, urda de Ibanesti din judetul Mures, cascaval taranesc Valdostana, branza de burduf Valdostana, cascaval Valdostana din judetul Prahova, sana, iaurt si chefir din judetul Harghita.

Produse variate pentru degustare

Vizitatorii vor putea degusta preparate din diferite regiuni ale Romaniei, cum ar fi produse din lapte: branza, cascaval afumat si neafumat, telemea, cas afumat si neafumat, si branza de burduf in coaja de brad si in membrana naturala. Acestea vor fi puse la dispozitia vizitatorilor de catre membrii asociatiilor din judetele care fac parte din filialele locale ale Federatiei Nationale a Producatorilor de Produse Traditionale.

Printre produsele din carne care vor putea fi degustate in cadrul expozitiei internationale “Saptamana verde” se numara: carnati de porc sau oaie, carnati picanti, carnati de casa, carnati de porc, slanina afumata, muschi afumat, costita afumata, ghiudem, babic, pecie afumata, pestisor afumat, clisa afumata, jumari de porc, carne afumata la garnita, muschi perpelit si altele. Vor fi disponibile si produse din peste, precum: bagheta pescareasca, batog afumat, batog de somn, pastrav ardelenesc, pastrama de somn, pastrama pescareasca, sardeluta marinata in ulei picant, icre de crap si de stiuca.

Printre produsele de panificatie si patiserie care vor putea fi degustate de catre vizitatorii expozitiei se numara: paine cu cartofi, paine impletita la tava, cozonac Domnesc si Cozonac Comoara Macinului.

Vor fi disponibile si delicatese precum dulceata de cirese amare, capsuni, zmeura, visine, gem de prune, prune uscate de Leleasca, mere de Voinesti, zacusca si tocana de legume.

Si bauturile spirtoase vor fi printre produsele disponibile pentru degustare. Printre acestea se numara: Palinca, Tuica de Arges si Tuica Zetea de Mediesur aurit, vin alb si vin rosu.

Prezenta MADR la expozitia internationala “Saptamana verde”

Decorul standului MADR din cadrul expozitiei internationale “Saptamana verde” va cuprinde motivele traditionale din ii romanesti, cu elemente de etnografie si folclor din Crisana si Oltenia. Acestea au scopul de a-i introduce pe vizitatori intr-o atmosfera specifica traditiei romanesti. In acest sens, este de amintit faptul ca din anul 2017, IA face parte din patrimoniul cultural al UNESCO.

MADR a participat in fiecare an, cu stand propriu, la “Saptamana verde” de la Berlin, incepand cu anul 2003.

Repere pentru agenda internationala a sectorului agricol

Tot la Berlin, in perioada 18-21 ianuarie 2018, are loc a zecea editie a Forumului cu tema “Modelarea viitorului productiei animale – durabil, responsabil, eficient”.

Incepand din 2009, au avut loc Forumul Global pentru Alimentatie si Agricultura si conferinta ministrilor agriculturii. Acestea au pastrat de atunci nivelul ridicat al unui format central adresat aspectelor globale legate de agricultura si securitate alimentara.

Ambele evenimente sunt repere pentru agenda internationala a sectorului agricol la inceputul fiecarui an.

 

Sursa

Adauga comentariu