Dezbatere pe tema Politicii Agricole Comune și Politicii de Coeziune

on
Categories: Nationale, Stiri

În 19 martie 2019, a avut loc, la Parlamentul României, Reuniunea dedicată Politicii Agricole Comune și Politicii de Coeziune. La această reuniune a participat și secretarul de stat Daniel Dumitru Botănoiu.

În cadrul acestei sesiuni de dezbateri pe tema Politicii Agricole Comune și Politicii de Coeziune, secretarul de stat Botănoiu a vorbit despre câteva dintre elementele definitorii, afirmând următoarele: „Continuarea convergenței externe a plăților directe este un aspect pozitiv, pe care îl susținem, România pledează pentru un plafon anual al cheltuielilor finanțate din FEGA, cel puțin la nivelul din 2019, de cca. 1,9 miliarde euro. Salutăm aplicarea degresivității, și susținem demersurile de simplificare a PAC. Totodată, constatăm menținerea sprijinului pentru tinerii fermieri și o extindere a efortului programatic către dezvoltarea satelor inteligente. De asemenea, suntem de acord menținerea celor doi piloni ai PAC și a instrumentelor de management al riscurilor în agricultură, precum și cu necesitatea stimulării cercetării și inovării în domeniul alimentației, agriculturii, dezvoltării rurale și al bioeconomiei cercetării și inovării agricole”.

În cadrul discursului pe care secretarul de stat Botănoiu l-a ținut în timpul dezbaterii, acesta a ținut să sublinieze faptul că nu poate să fie acceptată, sub nicio formă, plafonarea plăților directe care va afecta grav fermele mari, care respectă standarde de mediu și care urmează să piardă în competitivitate în raport cu importurile din țările terțe. Fermele de mărime mare sunt fermele care asigură securitatea alimentară, contribuie esențial la economia țării și aplică standarde înalte.

Dezbateri pe tema Politicii Agricole Comune și Politicii de Coeziune

De asemenea, România nu este de acord cu aspectul care vizează cofinanțarea națională a plăților directe care ar determina o concurență neloială între statele membre. Această cofinanțare va avea ca efect mărirea și mai mult a decalajului deja existent între Est și Vest, ca urmare a existenței unui surplus de capital, inclusiv bugetar, în statele dezvoltate cu un deficit de capital, în statele mai puțin avansate.

În cadrul dezbaterii pe tema Politicii Agricole Comune și Politicii de Coeziune, secretarul de stat Botănoiu a discutat și despre reînnoirea generațiilor. În acest sens, a ținut să sublinieze faptul că „atragerea și menținerea tinerilor în zona rurală, facilitând transferul fermelor, accesul la teren, finanțare, instruire și inovare, trebuie să constituie propuneri concrete de sprijin pentru atragerea tinerilor în mediul rural și să vizeze măsuri în domeniul agricol (sprijin pentru instalare, pentru tineri fermieri), fiscale (facilitatea creditelor), sociale (dezvoltarea de activități non agricole în mediul rural pentru creșterea atractivității), educaționale și patrimoniale (facilitarea transferului fermei, încurajarea pensionării celor vârstnici pentru a atrage fermierii tineri)”.

Reuniunea dedicată Politicii Agricole Comune și Politicii de Coeziune a continuat miercuri, 20 martie 2019, cu o discuție referitoare la încurajarea micilor fermieri în noul context bugetar și al revoluției digitale și lanțurile alimentare.

Pentru această dezbatere, au fost invitați să susțină prezentări următorii: directorul general adjunct al Direcției Generale Agricultură și Dezvoltare Rurală, din cadrul Comisiei Europene, Mihai Dumitru, Vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Durabilă din Parlamentul European, Gabriela Zoană, Președintele Comisiei pentru Agricultură, Parlamentul Croației domnul Tomislav PANENIC, și Secretarul general, European Landowners’ Organization, Thierry de l’ESCAILLE.