Daca esti fericitul proprietar al unei gradini de dimensiuni generoase, atunci ai numeroase alternative de a o valorifica. In cazul in care iti doresti sa te relaxezi la finalul fiecarei zile de munca, atunci poti opta pentru o amenajare care se concentreaza pe aspectul estetic. In schimb, in cazul in care esti adeptul functionalitatii, amenajarea unei gradini de legume reprezinta optiunea potrivita pentru tine. Datorita dimensiunilor permisive, poti sa iti intemeiezi o cultura diversificata de legume, astfel incat sa adopti un stil de viata cat mai natural si sanatos.
Amenajare gradina de legume- un spatiu functional
In procesul de amenajare al unei gradini de legume, primul aspect de care trebuie sa tii cont este distribuirea uniforma. Nu este indicat sa pui impreuna rasaduri diferite din cauza faptului ca fiecare presupune o anumita distanta de cultivare, cantitate de lumina sau umiditate. Prin urmare, poti sa amplasezi legumele in diferite straturi. In acelasi timp, este important sa organizezi sectiunile in functie de spatiu. Poate fi destul de neplacut ca atunci cand te plimbi printre aceste randuri sa constati ca dimensiunile reduse iti afecteaza libertatea de miscare. Daca esti adeptul spatiilor estetice si functionale, atunci va trebui sa tii cont si de dispunerile cromatice in gradina ta. Poti pune impreuna tonul de rosu al semintelor de rosii cu cele de verde ale salatei, deoarece acestea sunt doua culori complementare. In schimb, alternarea tonurilor de verde cu mov nu este cea mai recomandata optiune, deoarece contrastul obtinut va fi neplacut din punct de vedere vizual. Daca iti doresti sa organizezi o gradina de legume estetica din punct de vedere cromatic, nu este o misiune usoara. Cu toate acestea, cel mai simplu principiu dupa care te poti orienta este criteriul complementar dintre doua culori. Cu ajutorul acestei reguli, vei reusi sa obtii o gradina de legume estetica.
Straturi gradina de legume- paturi inalte sau joase?
Straturile pentru gradina de legume reprezinta sectiunile folosite pentru a le grupa pe categorii. Acestea se aleg in functie de anumite criterii, precum forma si dimensiunile. Daca gradina este de dimensiuni medii, atunci exista posibilitatea de a achizitiona straturi in forma de patrat. In schimb, in cazul in carespatiul este permisiv, atunci formele dreptunghiulare se vor incadra perfect. In acelasi timp, daca esti adeptul spatiilor functionale si estetice, poti sa alternezi ambele forme, astfel incat sa obtii un efect vizual foarte placut. Atunci cand alegi straturile pentru gradina de legume, este necesar sa stabilesti ce tip este mai potrivit pentru legumele tale. Un exemplu in acest sens este reprezentat de structurile inalte sau cele joase. Este indicat sa optezi pentru prima categorie daca solul din gradina ta nu este cel mai potrivit pentru activitatea de cultivare. Totodata, paturile inaltate ofera o protectie mai eficienta impotriva daunatorilor. Cand urmeaza sa organizezi gradina de legume, este important sa evaluezi potentialul de incadrare al straturilor, forma, dispunerea si tipul pe care il vei folosi.
Asadar, in procesul de amenajare al unei gradini de legume, cel mai indicat ar fi sa tii cont de dimensiunile pe care le ai la dispozitie, forma sectiunilor si cromatica pentru a obtine un spatiu fertil si estetic.