Ce este un portaltoi si care sunt utilizarile lui

on
Categories: Cultivarea Plantelor

Altoirea este un proces specific agriculturii, care poate fi realizat atat la nivelul unor culturi mari, cat si in gradina proprie. Acesta implica unirea a doua sau mai multe plante din soiuri diferite. Scopul final este de a obtine o singura planta in final, care sa detina elemente din celelalte soiuri.

Altoirea pomilor se foloseste pentru a face schimbari de sortimente, pentru a adapta radacina pomului la soluri si conditii noi si pentru a inmultii culturile. In functie de specificul zonei de crestere, dar si de tipul de pomi de care aveti nevoie, puteti alege metoda cea mai buna. Atentie, insa! Plantele pe care doriti sa le altoiti nu pot fi comune, ci au nevoie de seminte de portaltoi speciale.

Ce este un portaltoi?

In urma procesului de altoire se obtine un produs care este fomrat din 2 elemente: partea de sus, care se numeste altoi, si partea inferioara, carte este portaltoi. Un portaltoi reprezinta pentru un pom o baza a unei specii inrudite, care dispune de sistem radicular bine definit. Astfel, cele doua elemente din procesul de altoire trebuie sa se potriveasca si sa fie inrudite.

Un portaltoi este cel care stabileste modul in care se va realiza evolutia pomului obtinut, deci importanta lui este una mare. Iata cateva elemente pe care un portaltoi le influenteaza in produsul final:

  • puterea de crestere
  • rezistenta la boli si daunatori
  • adaptarea la conditiile vremii
  • adaptarea la sol

Prin folosirea portaltoiului in procesul de altoire pentru pomii fructiferi, se urmaresc anumite lucruri:

  • Marimea pomului rezultat
  • Forma
  • Perioada de fructificare
  • Stabilitatea radacinii

Obtinerea portaltoiului se poate realiza fie pe cale generativa, fie vegetativa. Prin prima procedura este nevoie de samanta unor soiuri locale sau a unor tiuri rezistente la conditii grele ale vremii. Procesele vegetative se realizarea prin multiplicare in vitro, butasire sau marcotaj.