Care este cel mai bun dezinfectant pentru sol

on
Categories: Necategorizate

Inainte de infiintarea culturilor, pamantul necesita dezinfectare pentru eliminarea nematozilor. Unul dintre cele mai eficiente produse pentru dezinfectarea chimica este Basamid Granule.

Acesta este un produs sub forma de granule albe, cu efect multiplu (erbicid, nematocid, fungicide, insecticid si erbicid). Substanta activa din componenta Basamidului este reprezentata de dazomet in proportie de 98%.

In momentul aplicarii, Basamidul se distribuie pe toata suprafata solului, chiar si manual, folosind echipamente de protectie.

Basamid granule – Mod de aplicare

Doza recomandata pentru aplicarea Basamidului este de 2.5-5 Kg/ha. Pentru ca pretul acestui produs este usor piperat, in Romania, dezinfectia solului se realizeaza cu preponderenta in sere si solarii. In continuare, iti vom prezenta cea mai eficienta metoda de aplicare astfel incat sa obtii efect erbicid, insecticide, nematocid si fungicid.

Utilizand doza recomandata anterior, Basamidul se aplica pe solul umed, atunci cand temperatura depaseste 6 grade Celsius, prin imprastiere. Ulterior, trebuie incorporat in sol si udat pentru a se pastra umiditatea optima a solului.

Dupa incorporare, solul trebuie acoperit cu o folie deoarece gazul emis trebuie pastrat cat mai aproape de sol. In felul acesta, ciupercile care produc boli precum: fuzarioza, nematozii, alternarioza si buruienilor, vor fi distruse. Folia trebuie indepartata dupa 10 zile pentru a permite solului sa se aeriseasca.

Timpul de pauza recomandat este de 10, pana la 30 de zile, ceea ce inseamna ca nu se permite semanarea in acest interval. Acest timp variaza in functie de temperaturile de afara si de perioada aplicarii. Astfel, daca temperatura se mentine peste 6 grade, dupa 10 zile se poate semana. Insa daca temperatura scade sub 6 grade, este indicat sa astepti 30 de zile pana la semanat.

Pentru verificarea ventilarii solului, cea mai recomandata solutie este testul Creson. Acesta presupune extragerea de mostre de sol tratate cu Basamid si punerea semintelor de salata la germinat. Daca salata nu germineaza, atunci fie asteptam, fie intervenim cu lucrari pentru aerisirea solului.

Basamid granule nu se aplica pe culturi deja existente. In caz contrar, poate provoca fitotoxicitate.

Bolile combatute de basamid granule

  • Fusarium spp – fuzarioza;
  • Phytophtora parsitica – mana de sol;
  • Pythium – caderea plantutelor;
  • Alternaria alternata – alternarioza;
  • Verticilium – verticilioza

In concluzie, folosirea produsului Basamid Granule se recomanda, in special, in zonele unde exista nematozi. Dupa aplicarea acestuia, vei avea garantia ca in anul urmator vei folosi mai putine pesticide pentru combaterea daunatorilor si a bolilor.

Nu uita! Un sol ingrijit corespunzator va oferi intotdeauna la schimb recolte bune!